Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatievragen voorbereiden > Salaris

Hoeveel wil je verdienen?

Sollicitatievragen

Vraag in het eerste gesprek niet naar het salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Daar is een eventueel tweede gesprek voor. Maar als de interviewer vraagt naar je salarisverwachting dan moet je daar natuurlijk wel op in gaan. Hieronder vind je enkele suggesties om veelgestelde vragen te beantwoorden.

Je kunt je nog grondiger voorbereiden met onze cursus over de salarisonderhandeling. Je leert hoe het onderhandelingsgesprek verloopt, wat de regels van het spel zijn en hoe je lastige vragen kunt pareren. Ook krijg je tips voor je houding en je gedrag als onderhandelaar.

Hoeveel wilt u verdienen?

Als je geen flauw idee hebt, vraag dan een aanbieding:

Ik zou graag een aanbod krijgen dat rekening houdt met mijn opleiding en ervaring en dat in overeenstemming is met de salarissen in uw bedrijf.

De salarisonderhandeling verloopt het soepelst als je je goed bewust bent van wat je waard bent en als je dat salaris zelfverzekerd durft te vragen. Noem echter alleen een concreet bedrag als je zeker weet dat dat klopt.

Een goede vorm om je salariswens te presenteren is: als een voorstel. Tenslotte is de salarisbespreking een onderhandeling tussen twee gelijkwaardige partijen. In een onderhandeling proberen partijen het eens te worden door te reageren op elkaars voorstellen.

Een maandsalaris klinkt wat vriendelijker dan een jaarsalaris. Hou wel rekening met de eventuele 13e maand. Geef een bruto-salaris aan, dat zal de interviewer beter kunnen inschatten dan een netto-salaris.

Zelfverzekerd:

Ik stel een salaris voor van 30.000 euro bruto per jaar. Ik ga ervan uit dat de secundaire arbeidsvoorwaarden goed zijn. Wat vindt u ervan?

Of, wat voorzichtiger:

Ik wil een startsalaris voorstellen van ongeveer 2.000 euro bruto per maand. Past dat in uw salarisschalen?

Hoeveel bent u waard?

Dit is het moment om jezelf te verkopen.

Praat niet zozeer over het salaris, maar over de toegevoegde waarde jij het bedrijf kunt bieden.

Wat is het minimumsalaris waarmee u tevreden zou zijn?

Uiteraard noem je niet je echte minimum.

Hoeveel verdient u in uw huidige baan?

Als je een salarisverbetering wilt realiseren dan is het beter geen concreet bedrag te noemen.

Als je daar niet onderuit komt dan tel je alle secundaire arbeidsvoorwaarden (13e maand, pensioenbijdrage werkgever, onkostenvergoedingen etc.) op bij je basissalaris.

Kunt u mij iets vertellen over uw salarisverloop?

De interviewer wil weten of je salarisverloop weleens gestagneerd is. Noem liever geen concrete bedragen.

Mijn vorige werkgever kende nogal ad hoc salarisverhogingen toe. Soms een vrij forse verhoging, soms werd een jaar overgeslagen. Bij mijn huidige werkgever is het voorspelbaarder en kreeg ik de laatste jaren elk jaar een redelijke verhoging.

Wat zou u zeggen als ik u dit salaris bied?

Als het aanbod aantrekkelijk is: hap niet te snel toe, maar laat het aanbod formaliseren.

Ik zou het aanbod graag schriftelijk van u krijgen, inclusief een overzicht van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dan zal ik het goed bestuderen.

Als het aanbod onaantrekkelijk is: informeer uitgebreid naar de secundaire arbeidsvoorwaarden en "aanvullende vergoedingen". Of zeg gewoon:

Het bedrag komt in de buurt van wat ik in mijn hoofd had, maar mijn bedrag is wat hoger.

Wat wilt u over vijf jaar verdienen?

Vertel liever wat je over vijf jaar wilt worden.

Over het salaris kan niet worden onderhandeld

Er is altijd onderhandelingsruimte, zelfs als je gesprekspartner bij hoog en bij laag beweert dat die er niet is. Een organisatie met ononderhandelbare salarissen zou op de arbeidsmarkt niet de goede mensen kunnen werven.

Als jouw gesprekspartner echt niet kan of wil onderhandelen, vraag dan naar de secundaire arbeidsvoorwaarden, arbeidsmarkttoeslagen, aanvullende vergoedingen e.d.

Zou u akkoord gaan met een lager startsalaris?

Hiermee zou je eventueel akkoord kunnen gaan, als in het contract een salarisverhoging wordt opgenomen die wordt toegekend zodra je je hebt bewezen. Bij veel functies is een dergelijke prestatiebeloning echter niet gebruikelijk.

Zoveel kunnen wij u niet bieden

Voorbeeldantwoord:

Ik begrijp dat u voor deze functie een bepaalde salarisschaal hanteert. Wat is de onder- en bovengrens van die schaal? Misschien kunnen we het daarbinnen eens worden.

Vindt u het salaris belangrijk?

Geef een evenwichtig antwoord. Probeer niet te suggereren dat geld niet ter zake doet, maar zorg dat je ook niet overkomt als een geldwolf.

Volgende pagina: Wat mag de werkgever van jou verwachten?


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatievragen/salaris.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon