Scheikunde
- Begrijp het periodiek systeem in 9 minuten
Het periodiek systeem rangschikt de elementen. Maar wie ontwikkelde het en waar staan de nummers voor? Lees meer over het systeem en over de pogingen van onderzoekers om nieuwe elementen te vinden.
- Cursus Scheikunde
Zestien modules over het periodiek systeem, zuur-base-reacties, redoxreacties, koolstofchemie en andere onderwerpen.
- Elektronenmicroscoop in actie (FESEM) @ Microbiologie en celbiologie
Hier kun je een gesimuleerde elektronenmicroscoop bedienen en inzoomen op beelden van de levende natuur. De 'Field-Emission Scanning Electron Microscope' (FESEM) kan in kleine objecten minuscule structuren tot zelfs 1 nanometer nauwkeurig (= een miljoenste millimeter) zichtbaar maken.
- Hoe bak ik een moleculaire biefstuk @ Culinair
Moleculair koken is ‘in’. En hoewel het klinkt als een experiment voor gastronomische goeroes en wereldvreemde nerds, niets is minder waar. Sommige topkoks maken bizarre creaties waar de wetenschap vanaf druipt. Waarom zou je vlees dicht moeten schroeien? Kan dat ook anders?
- Hoe maak ik een biobatterij @ Elektronica
Hedendaagse batterijen bestaan bijna zonder uitzondering uit schadelijke chemische stoffen. Het blijkt heel moeilijk om een schone batterij te maken die genoeg stroom levert om lampen en computers op te laten branden. Ook met deze biobatterij lukt dat niet, hij levert te weinig stroom. Maar je kan er wel een LED-lampje op laten branden.
- Hoe maak ik silly putty
Silly putty is een echte ‘vaste vloeistof’. Je kan het uitrekken maar ook afbreken. Het stuitert maar druipt ook van de tafel af. De stof die verantwoordelijk is voor deze eigenschappen is een polymeer dat polysiloxaan heet. Echte Silly Putty bestaat natuurlijk uit veel meer stoffen, maar je kunt thuis makkelijk stof maken met eigenschappen die op het beroemde speeltje lijken. En met een kleine toevoeging heb je ineens een stuiterbal in handen.
- Hoe maak ik zeep
Het basisrecept van zeep uit vet en loog is eenvoudig, hoewel het maken van echte goede zeep een waar ambacht is. Er zijn tientallen verschillende soorten vetten die zeepmakers gebruiken. Ieder geeft verschillende eigenschappen aan de zeep. Ook minieme aanpassingen aan de verhoudingen van gebruikte ingrediënten heeft grote invloed op het resultaat. Hieronder een basisrecept met olijfolie, ga daarna vooral zelf aan het experimenteren!
- Hoe schrijf ik in chemisch geheimschrift
Samen met vrienden een code afspreken zodat de buitenwereld je brieven lekker niet kan lezen. Iedereen heeft vroeger wel eens een geheimschrift bedacht. Toch is cryptografie ook een serieus vak. Met behulp van geheimtaal wordt gevoelige informatie over het internet verzonden. Enkel de zender en de ontvanger bezitten de code om de versleutelde gegevens te ontcijferen. Er zijn talloze methoden om informatie te versleutelen, zoals het omdraaien of verschuiven van letters van het alfabet. De meest gebruikte en meest veilige op dit moment zijn op basis van wiskundige algoritmen. Om die te ontcijferen heb je een computer nodig. Een heel eenvoudige manier is chemisch geheimschrift. Makkelijk te maken, maar ook makkelijk te kraken...
- Periodiek systeem van de elementen
De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie presenteert op deze website alle elementen uit het periodiek systeem. Je vindt er de meest relevante toepassingen en krijgt informatie over de naam, de ontdekking, het voorkomen, de winning en de bereiding.
- Periodiek systeem voor gevorderden
Een versie van het Periodiek Systeem van de Elementen met allerlei extra informatie, zoals de atooommassa, smelt- en kookpunt, elektronenaffiniteit etc.
- Scheikunde voor beginners
Een overzicht van wat het vak scheikunde inhoudt, met uitleg over begrippen als het atoom, het Periodiek Systeem, bindingen, reacties, zuren en basen, polymeren en katalysatoren.
- Sneeuwkristallen (Engels)
Over sneeuwvlokken en sneeuwkristallen. Hoe ontstaan al die bijzondere vormen en structuren.
Bron: www.leren.nl/rubriek/wetenschap/scheikunde/
Copyright © 1999-2025 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon