Leren > Taal > Nederlands > Minderheidstaal, regionale taal en dialect
Naast het Nederlands zijn er drie erkende talen die van oudsher in Nederland worden gesproken: Fries (minderheidstaal), Limburgs (regionale taal) en Nedersaksisch (regionale taal). Geen van deze talen is een dialect van het Nederlands. Daarnaast zijn er verschillende dialecten van het Nederlands en allochtone talen die niet zijn erkend onder het Europees handvest voor regionale en minderheidstalen.
- Afrikaans
@ Taal
Het Afrikaans is een zelfstandige ontwikkeling van het Nederlands van de 17e eeuw.
- Fries
Het Fries is een erkende minderheidstaal in Nederland.
- Limburgs
Het Limburgs is een erkende regionale taal in Nederland.
- Nedersaksisch
Het Nedersaksisch is een erkende regionale taal in Nederland.
Minderheidstaal, regionale taal en dialect
- Gronings voor beginners
Groningse woorden en uitdrukkingen.
- Nederlandse Dialectenbank
Meer dan 1.000 uur geluidsmateriaal, vooral dialectopnamen uit Nederland in de tweede helft van de vorige eeuw. Zo geeft deze website inzicht in de gesproken dialecten van het Nederlands in de periode vanaf 1950.
- Ondergang van het dialect lijkt nabij: maar is dat erg?
In de Middeleeuwen was Nederland een lappendeken van dialecten. Elk dorpje had zijn eigen taaltje met zijn eigen woordenschat en eigen grammatica. De diversiteit van toen is vandaag de dag ver te zoeken. Steeds minder mensen spreken een dialect en nog minder mensen geven het aan hun kinderen door.
- Varianten van het Nederlands
Ondanks een overkoepelende standaardtaal kent het Nederlandse taalgebied tot op de dag van vandaag een groot aantal regionale varianten, die gedeeltelijk sterk van elkaar verschillen - zowel met betrekking tot woordenschat en grammatica als ook wat hun status betreft.
Bron: www.leren.nl/rubriek/talen/nederlands/dialect/
Copyright © 1999-2025 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon