|
Sollicitatiecursussen | |
CV maken |
Met deze online cursus leer je hoe je een ijzersterk cv maakt, dat is aangepast aan de functie waarop je solliciteert. De cursus behandelt twee soorten cv's: het chronologisch cv en het vaardigheden-cv (ook wel "functioneel cv" genoemd). Je krijgt drie voorbeeld-cv's, van een starter en twee sollicitanten met werkervaring.
Cv is een afkorting van curriculum vitae. Vrij vertaald vanuit het Latijn: 'de loop van het leven'.
Het doel van een cv is dat een werkgever in één oogopslag een goede indruk krijgt van wie jij bent en wat jij kunt.
Bij reguliere sollicitaties gaat een cv vergezeld van een sollicitatiebrief. Werkgevers kijken dan als eerste naar je cv. Voldoe je niet aan de eisen of is je cv slecht verzorgd, dan wordt je brief niet eens meer gelezen.
Nóg belangrijker is je cv als je via internet solliciteert of als je jezelf aanmeldt bij een werving- en selectiebureau. Daar is een cv meestal het enige dat je hoeft op te sturen en dus het enige criterium dat bepaalt of je wordt uitgenodigd voor een gesprek of niet.
Je cv aanpassen aan de functie waarop je solliciteert. Wat zijn jouw kwaliteiten?
CV | |
Inhoud: |
Er zijn vijf soorten cv's:
Dit cv zou iedereen moeten maken. Het is niet bedoeld om te versturen, maar voor jezelf. Hier zet je ál je werkervaring, opleidingen, vaardigheden en hobby' s in, uitgebreider dan in een regulier cv.
Dit cv is bedoeld om per sollicitatie een selectie te maken van de kwaliteiten die je voor die vacature wil benadrukken. Zo kun je voor elk cv dat je naar een werkgever stuurt, de juiste (relevante) informatie uit je moeder-cv halen. Zo stuur je steeds cv' s op maat. Het moeder-cv mag zo lang zijn als nodig, als alles er maar in staat.
Het chronologisch cv wordt het meest gebruikt. Hierin geef je een chronologische opsomming van onder meer je werkervaring en je opleidingen. Met chronologisch wordt in dit geval bedoeld dat je met je laatste werkgever en je laatst genoten opleiding begint en zo terugwerkt naar het begin. Dit type cv gebruik je bij voorkeur als je gericht solliciteert op een bepaalde functie waarvoor je relevante werkervaring hebt.
Een chronologisch cv mag niet langer zijn dan één, maximaal twee A-4'tjes.
De inhoud van het chronologisch cv:
Voorbeelden:
Een vaardigheden-cv kun je gebruiken als je solliciteert op een functie waarvoor je geen werkervaring hebt (bijvoorbeeld bij een carrièreswitch). Het wordt ook wel gebruikt door mensen die op projectbasis werken, zoals freelancers, of mensen die langere periodes niet hebben gewerkt. Zeker in de ICT-wereld is een dergelijk cv gebruikelijk. Je beschrijft hier niet zozeer de functies die je hebt vervuld, maar de ervaring die je hebt opgedaan, de rollen die je hebt vervuld en de vaardigheden die je daarvoor nodig had.
Ook een vaardigheden-cv mag niet langer zijn dan één, maximaal twee A-4'tjes.
De inhoud van het vaardigheden-cv.
Voorbeelden van een vaardigheden-cv:
Je kunt een cv zo opstellen dat hij geschikt is om breed in je netwerk te verspreiden. Zo'n netwerk-cv is eigenlijk een profielschets. In het cv vermeld je naar wat voor functie je op zoek bent. Een netwerk-cv kun je gebruiken om wervings- en selectiebureaus of bedrijven voor jou te interesseren. Zo'n cv is soms ook geschikt voor open sollicitaties.
Het voordeel van een netwerk-cv is dat je wensen (het soort functie waar je naar op zoek bent), je vaardigheden en het cv zelf in één document staan. De ontvanger hoeft van jou dan geen aparte brief en cv te bewaren, en kan in één oogopslag zien wie jij bent en wat je wilt.
De inhoud van een netwerk-cv verschilt niet van een standaard, chronologisch cv of een vaardigheden-cv, behalve dat je erin zet naar wat voor functie je op zoek bent.
Het Europass-cv is een standaard-cv dat in alle EU-landen wordt erkend. De bedoeling is de gegevens over scholing, werkervaring, talenkennis en competenties op een standaardmanier in een document op te nemen. Dit is vooral nuttig als je in een ander Europees land solliciteert.
Solliciteren op spin-off Carrièretijger | |
De opmaak van een cv staat in dienst van de overzichtelijkheid. Als je een goede opmaak kiest, dan help je de werkgever om snel een indruk te krijgen van jouw kunnen. Dit zijn de regels:
Je cv is klaar en het is verleidelijk om hem direct op te sturen. Niet doen. Controleer alles nog eens. Leg het cv een paar uur weg, om met een frisse blik alles nog eens na te lezen. Vraag vooral een vriend, collega of iemand anders ook eens te kijken. Vaak zien derden foutjes waar jij overheen keek.
Wat doe je na het opsturen : afwachten of opbellen?
Een vaardigheden-cv en twee chronologische cv's van iemand met werkervaring en een starter.
In je cv leg je de nadruk op de elementen die voor de functie van belang zijn. Bovendien zorg je ervoor dat je jezelf verkoopt in je cv. Dat doe je door je sterke punten naar voren te brengen en je zwakke punten niet of zo onopvallend mogelijk op te nemen. De uitdaging is dat kort, bondig en overzichtelijk te doen. We behandelen het chronologisch cv, het vaardigheden-cv en het Europass-cv.
Informatieve websites die van pas kunnen komen bij het maken van een cv.
De oorspronkelijke tekst van deze cursus werd in opdracht van Leren.nl in september 2003 geschreven door Serga van Roon.
Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/cv/
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon