|
Baan vinden | |
Inhoud: Vacaturebanken |
Op internet wemelt het van de vacaturebanken. Bij de meeste van deze banken kun je je cv achterlaten in een soort digitale kaartenbak waar werkgevers in kunnen bladeren. Ook is het mogelijk alle vacatures te bekijken en daarop te solliciteren. En dan is er nog de variant waarbij je je cv achterlaat bij de vacaturebank, die vervolgens zelf geschikte vacatures naar jou mailt. Kortom: de variatie is groot.
Het beste is om naar een pagina te gaan die je een overzicht biedt van alle vacaturebanken. Het voordeel daarvan is dat de banken daar staan ingedeeld op hun specialisme. Zo kun je rechtstreeks naar een vacaturebank gaan die gespecialiseerd is in jouw vak of branche. Ook zijn er overzichtpagina's die hun indeling maken op regio.
Heb je geen zin om elke week al die sites te checken? Meld je dan aan bij een vacaturesite die gebruik maakt van een emailservice. Zij sturen jou - op basis van jouw cv - automatisch die vacatures die voor jou relevant zijn.
Er zijn ontzettend veel vacaturesites. Heb je geen zin om ze allemaal af te lopen? Ga dan naar een meta-zoekmachine voor vacatures. Met één zoekopdracht doorzoek je zo meerdere vacaturesites. Enkele bekende meta-zoekmachines voor vacatures zijn:
Het UWV WERKbedrijf helpt werkzoekenden om een baan te vinden en regelt de werkloosheidsuitkering. Iedereen, werkloos of niet, kan bij het UWV of online de vacatures bekijken. De meeste vacatures zijn bestemd voor lager- en middelbaar opgeleiden.
Bijna alle bedrijven met een website, plaatsen hun vacatures daar op. Voor hen is dat immers goedkoper dan het plaatsen van een personeelsadvertentie. Als je weet bij welk (soort) bedrijf je graag wilt werken, kijk dan regelmatig op hun site of er geschikte vacatures zijn. De website van een bedrijf, instelling of overheid kun je natuurlijk ook goed gebruiken om informatie te verzamelen en je op die manier voor te bereiden op je sollicitatie.
Is er geen vacature, en wil je toch heel graag bij dat bedrijf werken? Stuur dan een open sollicitatie. Stuur vooral niet lukraak een mailtje, maar pak het grondig aan.
Alle vacatures van de Rijksoverheid vind je op de website Werken voor Nederland. Lagere overheden zoals provincies, waterschappen en gemeenten, plaatsen hun vacatures vaak in het blad Binnenlands Bestuur.
Vind je niet wat je zoekt? Dan zoek je misschien niet goed. Als je teveel banen krijgt, dan zoek je te breed. Dat is simpel op te lossen: verscherp je zoekcriteria. Zoek je een baan als tandartsassistente, vul dan niet alleen die zoekterm in, maar ook andere gewenste criteria, zoals bijvoorbeeld 'Rotterdam' of 'parttime'.
Vind je te weinig geschikte banen? Probeer dan breder te zoeken. Stel, je zoekt een baan als psycholoog. Je hebt tevergeefs gezocht bij het RIAGG. Probeer dan een lijst te maken met andere instanties waar psychologen werken. Bijvoorbeeld: scholen, bejaardentehuizen, slachtofferhulp, grote bedrijven, etc. Verlaat de gebaande paden.
Veel mensen zoeken op Internet door één zoekwoord in te vullen, en dan zijn ze verbaasd dat de zoekmachine zoveel "rotzooi" oplevert. Hoe kan het ook anders? Een zoekmachine is geen toverdoos. Met de meeste zoekmachines kun je je zoekvraag op allerlei manieren verfijnen. Je kunt zoeken op combinaties van woorden, met uitsluitingswoorden, alleen in Nederlandse pagina's, alleen op een bepaalde site, enzovoorts. Het loont om eerst te leren zoeken op het web!
Volgende pagina: online solliciteren.
Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/baan-vinden/vacatures-op-internet.html
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon