Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Vriendschap > Vrienden maken

De basis van vriendschap: iets gemeenschappelijk hebben

Vriendschap

Iedereen kan nieuwe vrienden maken, maar je sluit niet zomaar vriendschap. Zeker als het gaat om vriendschap zonder bijbedoelingen moet vriendschap groeien en moeten beide vrienden er genoeg tijd en energie in steken. Maar de basis van elke vriendschap is dat jullie iets gemeenschappelijk hebben.

Dat kan iets heel kleins zijn, zoals dat jullie allebei veel van chocolade houden of dat jullie bij dezelfde supermarkt je boodschappen doen. Maar ook een huis in dezelfde straat is genoeg voor een gemeenschappelijke basis, net als het feit dat jullie allebei alleenstaande vrouwen zijn, of juist getrouwde mannen.

Opdracht: hoe zijn jouw vriendschappen begonnen?

Ga voor jezelf eens na hoe de vriendschap met je drie beste vrienden ooit begonnen is. Grote kans dat jullie eerst collega’s, klasgenoten of buren waren.

Als jullie een gemeenschappelijke basis hebben, komen jullie er in de loop van de tijd vanzelf achter of jullie nog meer dingen delen dan alleen die kleine toevalligheden. Misschien lijkt je nieuwe vriendin qua karakter, standpunten en voorkeuren heel erg op jou, maar daar zul je niet meteen achterkomen, hoewel je het soms wel aanvoelt: dan is er een “klik” tussen jullie.

Hoewel je op televisie vaak ziet dat twee of meer vrienden totaal van elkaar verschillen, is dat in de praktijk vaak niet het geval. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen eigenlijk alleen vrienden hebben die sterk op hen lijken. Daarom is een verhuizing, een verandering van baan of een nieuwe relatie ook vaak de oorzaak van de verwatering van een vriendschap: jullie levensfases veranderen en jullie hebben steeds minder gemeenschappelijk.

Opdracht: wat heb je gemeenschappelijk met je kennissen?

Een goede manier om eens te kijken welke goede kennissen meer “vriendschapspotentieel” hebben dan je eigenlijk wist: schrijf achter elke naam op je lijstje alles op wat jullie gemeenschappelijk hebben. Wie past het beste bij jou?

Waar vind je vrienden?

Wie zijn vriendenkring uit wil breiden, krijgt daar elke dag ontelbare gelegenheden voor. Want je komt overal mensen tegen: op school of op je werk, in je buurt, in de supermarkt, in de bioscoop, in de trein... Natuurlijk is niet iedereen die je tegenkomt een geschikte kandidaat voor een nieuwe vriendschap, maar dat zul je nooit weten als je al die mensen zomaar voorbij loopt.

Nu hoef je ze ook niet direct aan te spreken om erachter te komen of ze je vrienden willen worden. Je zou er niet alleen een dagtaak aan hebben, het zou ook een beetje vreemd overkomen als je zomaar op iemand af stapt en hem of haar vraagt of jullie vrienden zullen worden. Houd gewoon je ogen en oren open en zoek bij iedereen die je tegenkomt naar overeenkomsten met jezelf.

Je hoeft niet te gaan staren, meestal zie je die overeenkomsten in één oogopslag. Iemand die een boek leest dat jij ook gelezen hebt, iemand die net als jij een hond aan het uitlaten is of zelfs iemand die net als jij blond haar heeft herken je meteen. Nu is blond haar misschien niet direct een onderwerp waar je iemand op aan kunt spreken om erachter te komen of die persoon een toekomstige vriend kan zijn, maar dat goede boek of die leuke hond biedt natuurlijk al veel meer perspectieven. Je hebt dan in elk geval een onderwerp waarover je een praatje aan kunt knopen.

Tip: een goede manier om in contact te komen met mensen die één of meer dezelfde interesses hebben als jij is om iets te gaan doen met je hobby’s. Word lid van een modelbouwclub of een voetbalvereniging, sluit je aan bij de fanclub van je favoriete band of ga vrijwilligerswerk doen. Alle verenigingen en activiteiten waar mensen met dezelfde interesses elkaar regelmatig ontmoeten zijn goed. Je kunt dus ook denken aan het volgen van een cursus of het bijwonen van lezingen over een onderwerp waarvoor je belangstelling hebt.

Opdracht: kies een activiteit en meld je aan

Zet de onderwerpen waar je belangstelling voor hebt of waar je graag meer over zou willen weten en dingen die je leuk vindt om te doen eens voor jezelf op een rijtje. Ga voor minstens één van de items die je bedenkt eens na of je er bij jou in de buurt in georganiseerd verband iets mee kunt doen. Iets gevonden? Trek dan meteen de stoute schoenen aan en schrijf je in of ga naar een kennismakingsbijeenkomst.

Ook op internet kun je vrienden vinden, bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een forum of lid te worden van een netwerksite als Facebook. Houd alleen wel in je achterhoofd dat persoonlijk contact bij een vriendschap onmisbaar is. Bovendien is het op internet niet alleen voor jou gemakkelijker om je anders voor te doen dan je werkelijk bent, maar ook voor je vrienden en vriendinnen. En een vriendschap die gebaseerd is op leugens leidt op den duur alleen maar tot teleurstelling.

Het eerste contact maken

Nu je weet wie je vrienden kunnen worden (iedereen met wie je iets deelt) en waar je nieuwe vrienden kunt vinden (overal), is het tijd om te beginnen je vriendenkring uit te breiden. Je kunt natuurlijk een wildvreemde aanspreken, maar dat is in het begin misschien een beetje eng, hoewel het zeker niet onmogelijk is.

Gelukkig kun je ook gewoon eens beginnen met een praatje maken met iemand die je al eens eerder ontmoet hebt. Een collega van een andere afdeling bijvoorbeeld, die je in de kantine of in de lift regelmatig tegenkomt. Of de moeder van één van de klasgenootjes van je kinderen, die je elke dag vriendelijk groet als jullie elkaar bij het schoolplein tegenkomen. En kijk ook nog eens naar je lijstje met namen, staan daar nog mensen op die je tot je (vage) “kennissen” rekent en met wie je misschien wat meer contact zou willen?

Bedenk een openingszin en stap op je potentiële nieuwe vriend af. Schrik niet, want een openingszin hoeft niet origineel, grappig of gedurfd te zijn. Hij hoeft alleen maar het gesprek te openen. In bovenstaande voorbeelden zou je deze kunnen gebruiken:

Na de gespreksopening en het antwoord van de ander kun je oprechte interesse tonen en doorvragen, zodat je het gesprek gaande houdt. Bijvoorbeeld zo:

Je merkt vanzelf of iemand ook in jou geïnteresseerd is, want dan vraagt hij of zij ook dingen aan jou. En mocht dat tijdens het eerste gesprek niet zo zijn, verlies dan niet meteen de moed. Het kan best zijn dat je gesprekspartner het druk heeft of iets anders aan zijn of haar hoofd heeft. Je kunt het altijd nog eens opnieuw proberen op een ander moment.

Als het lijkt te klikken tussen jullie, vraag de ander dan aan het eind van het gesprek of hij of zij het leuk zou vinden om eens koffie te gaan drinken of iets dergelijks. Nee heb je, ja kun je krijgen. Wie weet worden jullie vrienden voor het leven, dus probeer het gewoon. Het ergste wat je kan gebeuren is dat de ander nee zegt, en dan heb je eigenlijk niets verloren, toch?

Borrelpijl

Smalltalk (een praatje maken)

Leer hoe je je voorbereidt op het maken van een praatje, hoe je een gesprek opent, gaande houdt en weer beëindigt. Vind de weg in Smalltalkland met een gesprekswegwijzer en voor je het weet klets je iedereen de oren van het hoofd.

Volgende pagina: Verdiepen van de vriendschap


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/vriendschap/vrienden-maken.html

Copyright © 1999-2025 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon