Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Smalltalk > Groepsgesprek

Groepsgeprek voeren

Het benaderen van een persoon die met één andere persoon in gesprek is

Smalltalk

Als iemand in gesprek is en jij wilt diegene ook spreken, kun je een strategische positie innemen en rustig wachten tot je wordt opgemerkt. Maar dat kan lang duren of zelfs helemaal niet gebeuren. Smalltalk draait om het nemen van initiatief, dus doe dat dan ook.

Natuurlijk kun je niet zomaar inbreken in hun gesprek en beginnen met één van je openingszinnen. Daarmee beledig je namelijk minstens één, en zeer waarschijnlijk allebei de personen die je benadert.

De beleefdste manier om ertussen te komen, is te wachten op een geschikte pauze en je dan te richten tot de persoon met wie je niet direct wilt praten. Verontschuldig je voor de onderbreking en vraag die persoon toestemming om zijn gesprekspartner even te ‘lenen’. De meeste mensen zijn te hoffelijk om die toestemming niet te geven.

Je kunt nu aan je gewenste gesprekspartner vragen of die even tijd voor je heeft. Is het antwoord nee, dan heb je in ieder geval kenbaar gemaakt dat je hem wilt spreken en zal hij in de meeste gevallen later naar jou toe komen. Vaak zal het antwoord ja zijn, en dan praten jullie samen verder, of je wordt opgenomen in een groepje dat dan ineens uit drie mensen bestaat.

Het benaderen van een wat grotere groep

Een groep die groter is dan twee of drie personen, is moeilijker te benaderen. Bij zo’n groep is het niet raadzaam om direct het woord te nemen of ‘in te breken’. Je moet je ook niet helemaal afzijdig houden, want dan zul je nooit in de groep worden opgenomen.

Meestal is er één persoon tegelijk aan het woord in een groep. Richt je op die spreker en luister goed. Laat de groep eraan ‘wennen’ dat er iemand bij gekomen is. Zoek in het verhaal van de spreker naar dingen waar je het mee eens kunt zijn. Knik bevestigend als je zoiets hoort, of zeg voorzichtig iets als: “daar heb je gelijk in.”

Als je echt niets kunt vinden om het mee eens te zijn, houd dan je mond nog iets langer. Het is zeker niet verstandig om op zo’n moment een afwijkende mening te verkondigen. Als je geduld hebt en goed luistert, zul je op een gegeven moment vanzelf merken dat je in de groep wordt opgenomen. Bijvoorbeeld doordat iemand je een vraag stelt, of doordat de groep de kring wat groter maakt om je ertussen te laten.

Volgende pagina: Verlegen mensen op hun gemak stellen


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/smalltalk/groepsgesprek.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon