|
Gerelateerde Cursussen | |
Problemen met leidinggevende |
Je hebt je manager nodig om goed te presteren. Zijn er problemen in de samenwerking met je baas? Probeer ze dan te benoemen, de oorzaken te begrijpen en een aanpak te bedenken.
Deze cursus helpt je om je leidinggevende beter te begrijpen. Je krijgt tips voor de aanpak van veel voorkomende problemen. Zo kan jij voortaan beter omgaan met je baas.
Is goed omgaan met mijn baas nu ook al een competentie? Mijn leidinggevende moet er toch voor zorgen dat ik goed leiding krijg? Dat kun je denken, maar als je het daarbij laat, sta je je eigen plezier en succes in de weg. Je hebt je leidinggevende nodig om goed te presteren.
Zijn er problemen in de samenwerking met je manager? Probeer ze dan te benoemen, de oorzaken te begrijpen en een aanpak te bedenken. Je baas is ook maar een mens. Blijf daarom zelf stappen zetten om de relatie te verbeteren. Zoek hier welke richting je moet inslaan.
Bedenk eerst of je op de stoel waar je nu zit wilt blijven zitten. Biedt deze organisatie je de kansen die je nodig hebt om jouw persoonlijke doelen te bereiken? Heb je genoeg plezier in het werk dat je doet? Heb je interessante klanten? Heb je gezellige collega's? Dit kunnen allerlei aspecten van je werk zijn waar je leidinggevende geen of weinig invloed op heeft. Als jouw functie en de club waar je werkt je bieden wat je zoekt, dan zul je moeten leren leven met je baas.
Iedereen heeft allerlei veronderstellingen over hoe een leidinggevende zou moeten zijn en wat hij moet doen. Hoe hij of zij met jou zou moeten omgaan. Wat hij van je mag vragen en wanneer de samenwerking goed is. Zoals jij bepaalde, onuitgesproken, verwachtingen hebt van je leidinggevende, zo heeft hij die ook van jou als medewerker.
Als jij wilt weten hoe je goed kunt samenwerken met je leidinggevende, zul je een realistisch beeld van die verwachtingen moeten hebben. Kijk daarom eens naar het antwoord op de volgende vragen:
Een functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek zijn heel herkenbare situaties waarin je leiding krijgt. Je kunt je er goed op voorbereiden. Maar er zijn nog veel meer situaties waarin je leiding krijgt, soms heel ongemerkt. Leiding krijgen of 'gemanaged' worden is te vergelijken met beïnvloed worden. Het is heel nuttig om alert te zijn op deze situaties, want dan kun je terug beïnvloeden! Bedenk in elk geval dat het situaties zijn waarover jij óók controle kunt hebben.
Je wordt gemanaged als:
Verder lezen: In welke situaties word je gemanaged?
Jij hebt vast een probleem met je baas, anders zou je deze cursus niet aangeklikt hebben. Je hebt een lijst gezien met problemen die veel voorkomen. Misschien heb je jouw probleem al herkend. Je hebt vast de neiging meteen naar de oplossing op zoek te gaan, maar echt, die vind je pas als je weet hoe je relatie met je baas eruit moet gaan zien. Dat moet je heel concreet voor je zien. Je moet dus het probleem in een SMARTe doelstelling vertalen die bij je past. Dan weet je waar je naartoe moet werken en kun je beter een aanpak kiezen.
Je kunt de persoonlijkheid van je baas nooit veranderen. En dat moet je ook niet willen, want dan raak je zeer gefrustreerd. Het enige wat veranderd kan worden is gedrag; de dingen die hij doet, niet wie hij is.
Je doelstelling is niet alleen voor jou of voor je baas. Het gaat altijd om een doelstelling die op termijn de relatie moet verbeteren. Je kunt daarom je leidinggevende vertellen dat je deze doelstelling hebt geformuleerd omdat je graag wilt dat jullie samenwerkingsrelatie verandert. Het is een cliché, maar een relatie heb je tussen twee mensen. Maar het initiatief ligt bij jou. Dat betekent dat jij je gedrag gaat veranderen om die doelstelling te kunnen halen.
Verder lezen: Van probleem naar doelstelling
Hè verdorie, nu is hij weer weg en nu weet ik eigenlijk nog niet wat hij bedoelt! Herken je dit? Een tactiek die je moet leren toepassen is goed Luisteren, de woorden van de leidinggevende Samenvatten en Doorvragen (LSD) op onduidelijkheden... Goed samenwerken bestaat immers grotendeels uit goed communiceren. En daarvoor heb je samen de verantwoordelijkheid.
Denk bij het gesprek met je baas aan de vijf W's, je weet wel, Wat, Waarom, Wanneer, Wie, Welke. Stel deze open vragen:
Je zal merken dat je je leidinggevende hiermee aan het denken zet. Je confronteert hem met je systematische vragen met aspecten van het werk waaraan hij zelf misschien nog niet gedacht heeft.
Verder lezen: Tactiek: met LSD naar SMART
Van welk probleem heb je last? Wat is er aan de hand met jouw leidinggevende? Kijk of je jouw probleem herkent of kies het probleem dat er het dichtst bij lijkt te liggen.
Je manager, baas of leidinggevende:
Je hebt er hard aan gewerkt om de relatie te verbeteren. Je hebt je eigen gedrag veranderd, geprobeerd je verwachtingen bij te stellen, maar toch blijf je je gespannen voelen of je groen en geel ergeren aan je baas. Je kunt dan uit drie opties kiezen:
Verder lezen: Als je er niet uitkomt, wat dan?
Auteur: Isabelle Langeveld in opdracht van Leren.nl. Oorspronkelijke titel: Beter omgaan met je baas.
Feedback geven en ontvangen | Succesvol onderhandelen | |||
Feedback krijgen is lastig, feedback geven soms nog veel moeilijker. Waarom vinden we het zo moeilijk om er soepel mee om te gaan? In veel gevallen is feedback juist een kans om je prestaties te verbeteren. Een korte cursus over het geven en ontvangen van feedback. | Deze cursus "Succesvol onderhandelen" leert je hoe je opkomt voor je belang zonder de relatie met je onderhandelingspartner in gevaar te brengen. We geven je praktische informatie waar je meteen je voordeel mee kunt doen. |
Zie ook de rubriek leiding ontvangen.
Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/leiding-ontvangen/
Copyright © 1999-2025 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon