Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Beroep > Tandartsassistente > Wat houdt dat in?

Tandartsassistente: wat houdt dat beroep in?

Als tandartsassistente assisteert u bij tandheelkundige behandelingen die de tandarts niet beslist zelf hoeft te doen. Ook beheert u de patiëntenadministratie. U spreekt met de tandarts af wat uw dagelijkse taken zijn en voert deze vervolgens zelfstandig uit.

In dit beroep doet u veel verschillende dingen. Zo brengt u de praktijkruimte in orde, maakt u de instrumenten schoon met een sterilisatieapparaat, houdt u het afsprakenboek bij en ontvangt en kalmeert u patiënten. Ook bent u nauw betrokken bij de tandheelkundige behandeling van patiënten (het werk aan de behandelstoel). U reikt de tandarts de instrumenten (tangetjes, spiegeltjes, boren, injectienaalden en injectievloeistof) aan en u houdt de speekselafzuiger in de mond van de patiënt. Ook maakt u materialen voor vullingen en gebitsafdrukken klaar, zoals amalgaam, composiet en gips. Verder ontwikkelt u röntgenfoto's. Ten slotte heeft u administratieve taken: u vult patiëntenkaarten in en verstuurt nota's aan patiënten.

Vereiste capaciteiten

Arbeidsomstandigheden

U werkt in een tandartspraktijk bij een tandarts, orthodontist, jeugdtandverzorging, afdeling mond- en kaakchirurgie van een ziekenhuis of tandheelkundig centrum van een kazerne. Wie bij de jeugdtandverzorging werkt, reist in de regio. Tijdens uw werk draagt u een mondkapje en handschoenen. U heeft meestal vaste werktijden, maar bij spoedgevallen werkt u soms 's avonds of in het weekend, afhankelijk van de afspraken die u daarover maakt met uw werkgever.

Salarisindicatie

Opleiding

Tandartsassistent (MBO)
Opleidingsniveau: MBO
Type onderwijs: Voltijd en deeltijd
Soort opleiding: Dit is een MBO-middenkaderopleiding.
Studiebelasting: Deze opleiding duurt 4800 studiebelastingsuren (één studiejaar telt 1600 studiebelastingsuren).
Toelatingseisen: Leerwegen:

Kaderberoepsgerichte leerweg-Economie
Kaderberoepsgerichte leerweg-Landbouw
Kaderberoepsgerichte leerweg-Techniek
Kaderberoepsgerichte leerweg-Zorg en Welzijn
Gemengde leerweg-Economie
Gemengde leerweg-Landbouw
Gemengde leerweg-Techniek
Gemengde leerweg-Zorg en Welzijn
Theoretische leerweg-Economie
Theoretische leerweg-Landbouw
Theoretische leerweg-Techniek
Theoretische leerweg-Zorg en Welzijn

Als tandartsassistent helpt u de tandarts bij tandheelkundige behandelingen en onderzoeken. U zuigt bijvoorbeeld speeksel af terwijl de tandarts bezig is met boren, u prepareert het materiaal waarmee tanden en kiezen worden gevuld en u maakt röntgenfoto's. Ook steriliseert u de instrumenten en verzorgt u de apparatuur. Belangrijk is verder de opvang en begeleiding van de patiënten. Voorlichting geven (bijvoorbeeld over mondhygiëne) hoort daar ook bij. Veel mensen zijn een beetje zenuwachtig als ze naar de tandarts moeten. Door ze vriendelijk te ontvangen en duidelijke uitleg te geven over wat er gaat gebeuren, kunt u ze op hun gemak stellen. Tot slot verzorgt u de patiëntenadministratie en de financiële administratie, beantwoordt u de telefoon en houdt u het afsprakenboek bij. Op de middenkaderopleiding Tandartsassistent leert u alles wat u moet weten en kunnen om dit werk zelfstandig uit te voeren.

Bron: UWV WERKbedrijf, juli 2004.

Auteur: René Pijlman

Zie ook:


Bron: www.leren.nl/artikelen/2004/tandartsassistente.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon